Trends

Gathering: Lidewij Edelkoort over zomer 2015

De belangrijkste ontwikkelingen in kleur, vorm en techniek - een optimistisch verhaal voor zomer 2015. 

Dit artikel is ouder dan drie jaar
Gathering: Lidewij Edelkoort over zomer 2015

Met de presentatie 'Gathering' vertelt Lidewij Edelkoort een optimistisch verhaal voor zomer 2015. De titel staat voor samenzijn en samenbrengen, en ook de trend-thema's vertonen dit seizoen meer samenhang. Edelkoort laat subtiele doch sterke beelden zien, waarin Irene Vermeulen van Craftscurator duidelijk een rode draad ziet. En hoewel de presentatie trends in mode toont, zijn er tal van aanknopingspunten voor interieur aan te wijzen. De belangrijkste ontwikkelingen in kleur, vorm en techniek, met voorbeelden uit design.

Faceted

Voor de tweede maal zien we een trend in mode die zijn oorsprong vond in architectuur en design. Eerder was dat de knitting trend, waarover Edelkoort 2 seizoenen geleden sprak. Nu zien we de origami trend; waarbij papier, textiel en zelfs hout en metaal tot 3D-objecten worden gevormd. Dit leidt tot een futuristisch beeld, dat door het gebruik van dunne, flexibele of transparante materialen niet te statisch oogt. Ook patronen, ingeweven in jacquards bijvoorbeeld, zijn geometrisch en abstract.

craftscurator stylink gathering faceted angharadmclaren
Gefacetteerd weefsel van textiel designer Angharad McLaren

Draped

Designers zijn weer echte vormgevers, die materialen verwerken tot een nieuw beeld. Door textiel samen te rapen, te draperen of te vouwen onstaan nieuwe volumes. Grote hoeveelheden materiaal die binnen een helder framework worden gepast. De mens, maar ook objecten worden, bedekt, verhuld of aangekleed.

craftscurator stylink gathering draped
Gedrapeerd, bedekt en aangekleed: Chair Wear van Bernatot & Co

Crafted

Handwerk is onverminderd belangrijk (hoera!). Vooral mandwerk staat in de belangstelling. Soms heel Afrikaans, van grasachtige vezels zoals hennep en raffia, soms heel grafisch en precies. Maar een van de belangrijkste ontwikkelingen is de terugkeer van de hand loom; het handweefgetouw. De herontdekte eenvoud van 1 op en 1 neer weven. Daarmee wordt het garen ook weer belangrijk. Niet alleen om mee te weven, maar ook om mee te stikken, pitten en borduren. De draad is de rode draad van dit seizoen, een van de belangrijkste tendenzen volgens Edelkoort. Stikken om accent te geven aan textiel, maar ook om het volume en textuur te geven.

craftscurator stylink gathering crafted lanzavecchiawai
Crafted, rattan mandwerk handgevlochten in Indonesie, van Lanzavecchia & Wai. Photo Daniel Peh

Wrapped

De term Gathering staat voor gelaagdheid en volume. Opvallend in het interieur is het gebruik van losse en gestapelde elementen. Stoelen en banken zijn samensjorde onderdelen. Bedden bestaan uit gestapelde matrassen, met veel kussens en plaids. Deze elementen worden opgerold, ingepakt en meegenomen. Dit refereert aan de Nomadism trend die Edelkoort eerder presenteerde. Dit inpakken en bundelen van objecten met stof, papier of leer is een belangrijk kenmerk. Met garen, band en touw wordt alles bijeengehouden. De bulky, mollige vorm die dit oplevert is heel aantrekkelijk, en vormt een inspiratie voor veel designers.

amba molly wrapped
Wrapped, Amba Molly transformeerde alledaagse producten door ze in te pakken

Colored

Kleur wordt op geheel nieuwe wijze toegepast in deze tijd. Het is niet langer de laatste stap in het design proces, maar juist een startpunt. Kleur komt vaker voort uit deze keuze voor materiaal, en gaat leven door de techniek of bewerking van dat materiaal. Vandaar ook de fascinatie van ontwerpers met chemische effecten. Er wordt gedipt, geborsteld, gepoetst en geklodderd; alles om een gelaagd en intens kleureffect te creeeren. 'Kleur moet materialiseren' zei Edelkoort, en vertelde dat zij een trendboek heeft uitgebracht over de toepassing van kleur in hedendaagse mode en design.

craftscurator stylink gathering colored dienkedekker
Colored, studie van Dienke Dekker naar mandwerktechnieken, waarbij kleur voortkomt uit het experiment

Decayed

Goud is sinds het begin van deze eeuw belangrijk. Als kleur, als mood, maar ook als solide belegging als vervanging voor wispelturige dollars, yuens en euros. Nu wordt dat goud op een subtielere manier verwerkt, vaak gebladderd en verkleurd. Ook wordt goud veel met zilver gecombineerd, wellicht duidt dat op meer vertrouwen van mensen in het monetaire systeem, zegt Lidewij. Ook andere metallics zoals koper blijven voorlopig nog 'on trend', wel vaak geoxideerd of verkleurd. De verweerde look, die we zowel terugzien in de ruines van het industriele tijdperk is onverminderd populair. Designers verwassen, verbranden en vernielen materie om zo tot een nieuw effect te komen.

craftscurator stylink gathering decayed loekiesmeets
Decayed, Loekie Smeets onderzocht de schoonheid van verval om zo materialen te herwaarderen

Met haar presentatie Gathering wist Lidewij Edelkoort inderdaad het publiek te verbinden door een positief geluid te laten horen. Door het enthousiasme, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van designers te tonen, laat zij zien wat mogelijk is. Het is nu aan de industrie om die durf en dat optimisme te vertalen naar commerciële concepten.

 share