Heimtextil 2023: duurzaamheid centraal
De beurs Heimtextil - van 10 to 13 januari 2023 in Frankfurt - staat in het teken van duurzame oplossingen voor de internationale textielindustrie.
De voorspelde come-back van textiel in interieur, design en kunst is uitgekomen - en hoe! Met zowel traditionele als high-tech technieken wordt textiel steeds opnieuw uitgevonden. We houden je op de hoogte van trends en ontwikkelingen in materiaal, stijl en toepassingen.
De beurs Heimtextil - van 10 to 13 januari 2023 in Frankfurt - staat in het teken van duurzame oplossingen voor de internationale textielindustrie.
Brightfiber Textiles opent begin 2023 in Amsterdam de eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor de mode-industrie. De fabriek gaat oude kledingstukken verwerken tot vezels en garens voor nieuwe kleding.
Club Geluk is on it again: na boeken als "Club Geluk en het geheim van de gebreide ham" en "Kleine kersttruien" is er nu "Voortborduren, meesterwerken borduren met 'n knipoog". Een heerlijk boek vol borduurpatronen van bekende meesterwerken – met een twist natuurlijk. Zo komen we de winter wel door!
Kunstobject of hebbeding: niet eerder zagen we zo veel getufte spulletjes langskomen. We verzamelden een bonte reeks aan vrolijk stemmende voorbeelden. Van catwalk tot kerstbal en van tapijt tot tas: tufting = fun!
Na de virtuele editie van vorig jaar nu weer een échte Dutch Design Week, van 16 tot en met 24 oktober 2021. In Eindhoven natuurlijk. Dit zijn onze aanraders!
Duurzaam, stijlvol en ronduit prachtig: Koda Amsterdam maakt unieke, tijdloze accessoires van knipresten. De prachtige etuis en pouches - made in Holland - zijn nu te koop op Stylink.
Met het thema 'Next Horizons' presenteert Heimtextil zijn design trends voor het nieuwe seizoen 2022/23. Boordevol waardevolle inspiratie!
Heimtextil lanceert de 'Future Materials Library', een online materialenbibliotheek vol innovatieve materialen uit de hele wereld. De ambitie: een circulair model voor (interieur)textiel.
IKEA en het Nederlandse jeansmerk MUD Jeans werken samen om hoezen van gerecyclede spijkerbroeken te maken voor de iconische KLIPPAN bank.
Een grote tentoonstelling over borduren in de mode: Haute Bordure is van 21 april t/m 18 juli te zien in het Fries Museum. Te zien zijn kleding en accessoires die in Nederland zijn gemaakt of gedragen: van een spectaculaire catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot ritselende roaring twenties jurkjes.
Draagbare kleding van afdankertjes, woontextiel en andere lappen uit de textielbak? Het TextielMuseum daagt je uit!
Een nieuwe groepsexpositie in het TextielMuseum laat het samenspel zien tussen kunstenaars, ontwerpers en de experts van het TextielLab.
Kvadrat lanceert Knit Australia! In Use, een samenwerking met Australische ontwerpers en fabrikanten. Het initiatief draait om Australisch ontwerptalent en de innovatieve eigenschappen van gebreid interieurtextiel - geproduceerd door het Nederlandse Febrik.
Het TextielMuseum werkt samen met drie andere textielmusea aan het Textile Culture Net: een wereldwijde textielreis - online natuurlijk - die je een kijkje biedt in alle vier de musea, hun werkplekken, tentoonstellingen en collecties.
Hoe kun je je bedrijf of product verduurzamen? Begin alvast met het verduurzamen van je labeling!
Met een collectief van 150 wolwerkers zette Pleed de wol van de Leeuwarder kudde om in 88 prachtige warme dekens. De inzichten van een jaar lang wol redden deelt Pleed nu in een even praktisch als inspirerend wolreddershandboek. Begin gewoon, zegt Pleed. Het kan!
Weverij EE Labels / EE Exclusives lanceert met WEEEF een eigen merk voor geweven kunstwerken en wandkleden in gelimiteerde oplage. Een mooie kans voor liefhebbers van textielkunst – en alvast een cadeautip voor december :)
DDW gaat dit jaar alleen door in virtuele vorm. Er was al hard gewerkt aan het ontwikkelen van een virtuele festivalervaring; nu is besloten dat alle geplande fysieke bijeenkomsten afgelast worden.
Van oude spijkerbroek tot stoer jacquard band en kledinglabels: EE Labels ontwikkelde met gerecyclede denim-garens de perfecte afwerking voor denimmerken. Een duurzaam alternatief voor polyester merklabels!
Waarom zou je wol als afvalproduct naar China exporteren als je er ook een warme deken van kunt maken? Dat was een jaar geleden het simpele idee achter community-project Pleed: Leeuwarder dekens van Leeuwarder wol.
Een van de dingen die de Coronacrisis laat zien is hoe afhankelijk we zijn van het Verre Oosten, zelfs voor basisbenodigdheden als verband en infectiemiddelen voor de zorg. EE Labels uit Heeze toont aan dat die afhankelijkheid helemaal niet nodig is.
De volgende editie van Maison&Objet in Parijs vindt plaats van 17 tot en met 21 januari 2020. Het centrale thema van deze editie: (RE)GENERATION.
In 'Brown Age' laat Lidewij Edelkoort de opkomst van de kleur bruin in mode zien voor het herfst/winter 2020-2021. Kort samengevat: in mode is bruin het nieuwe zwart. Gelukkig is het gebruik van bruin in het interieur wat minder vluchtig.
Vijf designtrends binnen één centraal thema: Where I Belong. We zijn beland in een fluïde samenleving en hebben als individuen gelaagde identiteiten. Design en textiel moeten daarop aansluiten - one size fits all-oplossingen volstaan niet langer.
Ontwerpbureau Alissa+Nienke presenteert 'Fringes & Floats' op DDW 2019. Design meets ambacht meets technologie!
We zijn er dol op: alle extraatjes die onze kleding, meubels en accessoires bijzonder maken.
The details are not the details. They make the design.
Trends in textiel en textuur, kleur en dessin.
Kasjmier, kamelenhaar, jak- en schapenwol: de mooiste materialen uit Mongolië ♥
Geïnspireerd door Lidewij Edelkoort's Particles: nieuwe interieurmaterialen voor najaar/winter 2018-2019.
Earth Matters gaat over wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde; ontwikkelingen die van groot belang zijn voor design, wetenschap en bedrijfsleven. De expositie is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano.
'Rafelranden van de schoonheid' in het Textielmuseum balanceert op de grens van aantrekking en afstoting.
Het Tilburgse bedrijf Febrik wint dit jaar de EH&I-pin. Jurylid Edward van Vliet prijst de internationale allure van de innovatieve textielproducent.
Erfgoed, ambacht & innovatie in Tilburgs Textielmuseum
Dertig Japanse textielkunstenaars in één tentoonstelling, van traditioneel tot hightech: een gevarieerd beeld van de hedendaagse Japanse fiber scene.
Van traditioneel handwerk tot hypermoderne borduurmachines en van grafische patronen tot fusies van glas en textiel: er heerst een ware borduurmanie. Innovatie en inspiratie!
Handgemaakt en DIY, ambacht en vakmanschap, duurzaam en fair, imperfect design, indigo en denim, patchwork en heritage fashion... Waar komen deze trends vandaan? Hoe zijn ze ontstaan? Japan in the picture.
Über hip in de jaren 70, afgeschreven als tuttig, en inmiddels weer terug:van theepot tot hoofddeksel: met macramé kun je alle kanten op.