Fashion meets popart: the revival
Blouses, jurkjes, jassen en accessoires met hartjes, lippen, fruit, cartoon characters en supermarktproducten... Popart is back - in your face!
Blouses, jurkjes, jassen en accessoires met hartjes, lippen, fruit, cartoon characters en supermarktproducten... Popart is back - in your face!
Popart inspireert fashion designers al decennia lang. Was er in de 90's al een revival van popart – denk aan posters uit de rave-cultuur en de grafische en geometrische prints met felle kleuren in mode – de afgelopen seizoenen is popart echt booming. T-shirts, jurkjes, blouzen en accessoires met hartjes, lippen, fruit, tekenfilmfiguren en supermarktproducten in fluor-kleuren... Popart is back!
De come back van popart past helemaal in de actuele modetrend van vintage kleding uit de jaren 50 tot 90. Prints met beroemdheden en iconen, alledaagse en huishoudelijke objecten, reclame, graffiti, abstracte elementen en schetstekeningen fuseren met mode, en de catwalk fungeert als schilderdoek voor designers van onder andere Prada, Chanel en Versace, die als kunstenaars hun fine art tentoonstellen.
Popart ontstond in de jaren 50 in de VS en Engeland en representeerde de populaire en moderne cultuur. De stroming ging in tegen de overheersing van couture en burgerkledij maar was ook een artistieke reactie op abstracte kunst en design, waarin emoties en krachtige expressies werden geuit en onderwerpen meerdere lagen van betekenis hadden. Popart was grappig, sexy en vergankelijk en met het satirische en ironische gebruik van reclame en karakteristieke, alledaagse objecten uit de consumptiemaatschappij zit er in popart juist géén diepere betekenis. 'What you see is what you get.'
De wijze waarop popart kunstenaars werkten was heel divers, van zeefdruk en handgeschilderde rasterpunten, tot video, fotografie en collages. Beelden uit de populaire cultuur, zoals billboards, stripboeken, reclame, supermarktprodukten, filmsterren en pin-up girls gecombineerd met krachtige fluorescente kleuren en grafische vormen maakten popart snel populair onder de mainstream.
"Fashion, wasn't what you wore someplace anymore. It was the whole reason for going." - Andy Warhol
Andy Warhol maakte naast kunst op doek ook populaire outfits geïnspireerd op popart. Van zijn befaamde 'Campbell's soup can' is later een jurk gemaakt. Voor de Christian Dior FW 13/14 collectie gebruikte Raf Simons kleurrijke vintage illustraties van Warhol uit de jaren 50, waarbij Warhol de - door hem uitgevonden - 'blotted line' techniek gebruikte, karakteristiek voor zijn vroege illustraties. De 'blotted line' illustraties werden vaak ingekleurd met aquarel of bladgoud; met handgesneden stempels creëerde hij patronen. Een van die prachtige illustraties die door Simons gebruikt is is de 'Female Head With Stamps' uit 1959 op een zijden jurk:
Het is niet de eerste keer dat Raf Simons kunst in zijn collecties verwerkt; toen hij voor Jil Sanders ontwierp gebruikte hij het werk van Pablo Picasso en Leonard Tsuguoharu Foujita als inspiratie:
Roy Lichtenstein's popart zie je nu overal terug in fashion en interieur. Iedereen kent zijn uitvergrote emoties, knallende tekstballonen, felle, vaak primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren en de karakteristieke stippen in zijn figuren. In 2011 bracht Lisa Perry een collectie jurken uit, geheel gebaseerd op het kleurrijke werk van Lichtenstein. Een jaar later ontwierpen Karla Spectic en Markus Lupfer een serie cashmere sweaters met geborduurde afbeeldingen van zijn werk. Charlotte Olympia, Nike, Vans en Converse hebben allemaal schoencollecties geïnspireerd op Lichtenstein's prints. Yves Saint Laurent's ontwierp de beroemde 'Mondrian dress' in 1965 en een jaar liet hij zich inspireren door beiden Roy Lichtenstein en Andy Warhol voor zijn AW 66/67 popart collectie.
Het Parijse warenhuis Colette had een pop-up shop met T-shirts, accessoires en skateboards geïnspireerd op het werk van de in 1990 overleden graffiti-artist Keith Haring. Vivienne Westwood, een groot fan van Haring, creëerde een hele collectie met dessins van zijn graffiti werk. Schoenontwerper Kirkwood ontwierp een collectie gebaseerd op Haring's beroemde figuren, en ook Adidas, Reebok en Tommy Hilfiger decoreerden schoenen met zijn kunstwerken.
Moderne designers laten de popart trend herleven met felle kleuren en bonte paletten. Naast Prada, Chanel en Versace gebruikten onder andere Jeremy Scott, Jean Paul Gaultier, Charles de Castelbajac, Phoebe Philo, Philip Lim en Moschino popart als inspiratie voor hun collecties: